Yaşadıkları mutluluğu evlilik ile taçlandırmak isteyen çiftler çok önemli bir adım atarlar. Hayatlarını tamamen birleştiren iki insan birçok zorluğa beraber karşı gelmeye başlayacaktır. Bu süreçte bazı anlaşmazlıklar yaşanabilir ve bunlar kısa sürede çözüme kavuşturulur. Ancak bir süre sonra çözüme kavuşturulamayan sorunlar başlar ve bu durumda boşanmalar gündeme gelmektedir.
Eşler arasında yaşanan birçok farklı sorun sebebiyle boşanma davaları açılmaktadır. Eşler arasında maddi geliri olmayan bir taraf varsa ve davayı bu taraf açmak istiyorsa ödemesi gereken bedel konusunda endişe duyar. Bu kişiler boşanma davası açmanın maliyetini karşılayıp karşılayamadıkları konusunda meraklanacaklardır. Sizler için bir boşanma davasının maliyetini hesaplıyoruz.
Boşanma Davasında Harç Bedelleri Ne Kadar?
İlk olarak açılacak boşanma davalarında mahkemelere belirli harçlar yatırılmalıdır. Bu harçlar davanın görülmesi için mahkeme tarafından harcanan tüm giderler için yatırılır. Harç bedelleri davanın açılacağı aşamada yatırılır ve her sene değişkenlik gösterir. Bizler 2020 senesindeki harç bedellerine göre bir hesaplama yapacağız. İleri ki dönemlerde fiyatlarda küçük değişiklikler yaşanabilir.
Anlaşmalı boşanma davaları açılacaksa kişilerin mahkemelere 400 TL harç bedeli yatırması gerekecektir. Yaşanan süreç düşünüldüğünde bu bedel çok yüksek bir miktar değildir. Boşanma davaları eğer çekişmeliyse bu durumda harç bedeli 800 TL olur. Genellikle çekişmeli davalar tek celsede sonuçlanmadığı için harç bedeli daha yüksek olmaktadır.
Boşanma Davasında Avukat Ücreti Ne Kadar?
Boşanma davalarında tarafları temsil etmesi için her zaman avukatlar ile iletişime geçilmelidir. Her iki tarafın da avukatlara başvurması ve kendisini bu davalarda temsil etmesini istemesi gerekir. Avukatlar için ödenecek olan bedeller konusunda baro tarafından taban ücretler belirlenmiştir. Ancak bu taban ücretlerde bir avukatlık hizmeti almak çok mümkün olmaz.
Anlaşmalı boşanma davalarında ödenmesi gereken bedeller genellikle 5.000 TL ile 8.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Çekişmeli boşanma davalarında ise 7.500 TL ile 15.000 TL arasında değişebilir. Avukatlarla görüşmeye gittiğinizde bu ücretlerin yarısı kadar ya da iki katı kadar bir taleple karşılaşabilirsiniz. Tamamen serbest bir piyasa olduğundan farklı ücret talepleri gelecektir.
Boşanma Davalarında Avukat Ücreti Neye Göre Değişir?
Boşanma davalarında avukat ücretlerinin belirlenmesinde belli başlı etmenler söz konusudur. İlk olarak davaların anlaşmalı olup olmadığı önem arz eder. Anlaşmalı davalarda yalnızca protokoller hazırlanır ve sonrasında davalar açılır. Davalar genellikle tek celsede sonuçlanır ve bu durum avukatlar için zorlu bir süreç olmaz.
Çekişmeli boşanma davalarında ise avukatların atması gereken adımlar çok daha fazla olacaktır. Davaların açılma sürecinde dilekçe trafiği yaşanır. Dilekçelerin hazırlanması, gönderilmesi ve takibi önemlidir. Bunun yanı sıra boşanma sebeplerinin kanıtlanması için delillerin tespit edilmesi gerekebilir. Bazı tanıklar davaya katılabilecektir. Bunların belirlenmesi ve mahkemeye sunulması her zaman avukatın görevidir.
Evliliklerin kendi içerisindeki dinamikler de avukat ücretlerinde etkilidir. Evliliklerdeki malvarlığı fazlaysa bu malların paylaşımının yapılması çok daha fazla zaman alır. Evlilikte çocuk sahibi olunmuşsa çocukların velayetleri konusunda çalışmaların yapılması gerekli olmaktadır. Bazı durumlarda bilirkişilerden raporlar alınarak mahkemelere sunulmasına karar verilir. Bu etmenlerin tamamı avukatın daha fazla emek ve zaman harcaması anlamına gelecektir. Bu sebeple de avukatlık ücreti artar.
Son olarak avukatların kariyerleri fiyatlar üzerinde etkilidir. Uzun süredir boşanma avukatı olarak hizmet veren ve başarılı davalar çıkaran avukatlar tutulmak istendiğinde yüksek fiyatlar ile karşı karşıya kalınabilir. Birçok farklı avukat ile görüşerek en iyi kararlar alındığında boşanma davaları istenen şekilde yürütülebilecektir.