Medeni kanunun aile hukuku bölümünde yer alan hükümleri boşanma davası cevap dilekçesi süresi hakkında net olarak bilgiler veriyor. 6100 sayılı Hukuk Mahkemeleri Kararı ile boşanma davalarının süreleri belli kurallara bağlanmıştır. Bu kuralların hangi konuları kapsadığını yazalım.
- Davanın nasıl başlayacağı
- Nasıl yürütüleceği
- Yürütme esnasında olacak işlemlerin nasıl olacağı
- Hangi süreler içerisinde tamamlanması gerektiği
Hususları ile düzenleme altına alınmıştır. Boşanma davasını açan kişi Aile Mahkemesine dilekçesini verir. Bu vermiş olduğu dilekçe bahsedilen konuların tamamlanmasından sonra tamamlanır. Boşanma davası cevap dilekçesi konuların hepsinin ele alındıktan sonra karara bağlanır. Bu süre konuların tamamlanmasına göre ya kısalır yada uzar.
Boşanma Davası Cevap Dilekçesi Önemi
Boşanma davası avukatı boşanmak isteyen müvekkilinin isteği üzerine boşanmak istediği kişiye boşanma ile ilgili dilekçeyi tebligat yollar. Tebligatı almış olan davalı ise bu tebligat süresinden yaklaşık olarak 14 gün geçtikten sonra dilekçeye cevap vermek zorundadır. Bu süre içerisinde davacı olan kişi tüm delilleri yazılı olarak bildirmek zorunda bulunuyor. Bu işlemi kanunen yapması gerekiyor. Yoksa boşanma davası açmasının bir önemi kalmamış olur. Yasal olarak delilsiz bir şey yapılmaz. Davalı olan kişi de kendisine yollanan bu boşanma davası cevap dilekçesine karşılık verebilir.
Boşanma Davası Cevap Dilekçesinde Günün Önemi
Boşanma davasını açan kişi yollamış olduğu boşanma dilekçesinin nedenlerini ispatları ile beraber davalı tarafa bildirmesi gerekiyor. Bu delilleri bildirmenin süresi ise hukuki olarak 14 gün oluyor. Eğer araya hafta sonu tatili veya resmi tatiller girdiği zamanlar sayılmaz. Çünkü o zamanlar resmi daireler hukuki işlem yapamazlar.
Boşanma davası cevap dilekçesini ise davalı olan kişi kendisine dilekçenin geldiği günden 14 gün sonra cevap vermek zorundadır. Karşı tarafa yani boşanmak isteyen tarafa aynı şekilde cevap dilekçesini 14 gün içerisinde beyan etmek zorundadır. Burada bulunan 14 gün sürenin önemi oldukça büyüktür. Bu 14 gün süresi hukuki olarak önemlidir.
Boşanma Davasında Cevap Dilekçesine Cevap Verilmemesi Durumu Hakkında
Boşanma davası cevap dilekçesine 14 gün içerisinde cevap vermeyen davalı olan kişi bazı şeyler de hakkını kaybetmiş olur. Ne gibi şeyler de hakkını kaybettiği hakkında bilgiler verelim.
- 14 gün süre içerisinde hakkında açılmış olan boşanma davasına hiçbir delil göstermeden karşılık verilmemesi durumunda boşanma davasındaki maddeleri reddetmiş olur.
- Bazı hukuki haklardan mahrum kalır.
- Davacı kendisine sunulan boşanma maddelerini reddettiği için karşı tarafa delilleri incellettirme hakkını da kaybetmiş oluyor.
14 günlük zaman içerisinde cevap verilmeyen boşanma dilekçelerinin hukuki kaybına uğradığı gibi boşanma süresi uzayacağı için maddi külfet altına girer. 14 günlük süre içerisinde boşanma davasına cevap olarak dilekçe yazması ve delillerle bunu ispat etmesi kişinin kendisine fayda sağlayacaktır. Aksi halde her şekil de zarara uğrayacaktır.
Boşanma Davası Cevap Dilekçesine Cevap Verilmemenin Maddi Kayıpları
Boşanma davalarında hukuki süreç işlerken 14 gün zamanı oldukça önemli oluyor. Bu 14 günlük zaman hukuki olduğu kadar maddi olarak da davalıyı sıkıntıya sokuyor. Sonuç da hukuki işlemleri yürüten bir kişi bulunuyor.
Bu kişi avukat oluyor ve belli ücret karşılığında hizmet veriyor. Boşanma avukatının boşanma davalarına bakma ücretleri gün ile belli oluyor. Bu yüzden 14 gün içerisinde boşanma dilekçesine cevap vermeyen ve bazı maddeleri reddeden davacı maddi kayba uğruyor.
Boşanma Davası Cevap Dilekçesi Ek Süre Alınması
Boşanma davası açılan davalı kendisine verilen 14 günlük cevap verme süresini geçtiği takdirde ek olarak kendisine süre verilmiyor. Bu süreye ek süre eklenmesi yasal olarak mümkün değildir.