Boşanma Olaylarında Mal Paylaşımı

Evli çiftlerin boşanma kararı almasının ardından davalar açılıp çiftlerin evliliklerine son verilir. Evlilikler bitirilirken 4271 Sayılı Türk Medeni Kanunu’na göre mal paylaşımlarının yapılması gerekmektedir. Boşanmada mal paylaşımı olarak isimlendirilen işlem çiftlerin evlilik dönemleri boyunca satın aldıkları tüm malların eşit bir şekilde bölünmesidir.

Çiftlerin sahip oldukları malların paylaşımı 2002 senesinde çıkarılan yasa ile yürürlüğe girmiştir. 2002 senesinden önce evlenen kişiler, bu tarihten önce aldıkları mallarda bir hak iddia edemezler. Mal kimin üzerineyse boşanma sonrasında onda kalacaktır. Evlilikler 2002 öncesi yapılmış olsa da 2002 sonrasında alınan malların paylaşım işlemleri gerçekleşecektir. Eşlerden bir tanesi bu hakkını kullanmak istemeyebilir.

Edinilmiş Mal Ne Demek?

Eşlerin boşanmada mal paylaşımı konusunda yaptıkları araştırmalarda edinilmiş mal tanımı sürekli olarak geçer. İnsanlar bu tanımın içerisine hangi malların dahil olduğunu sorgulamaktadır. Evlilik boyunca çiftlerin maaş, ikramiye, kıdem tazminatı ya da ev kiraları gibi gelirlerle satın aldıkları tüm mallar edinilmiş mal kategorisinin içerisinde yer almaktadır.

Boşanma Olaylarında Mal Paylaşımı Nasıl Olur

Kişisel Mal Ne Demek?

Boşanma olaylarında mal paylaşımları yapılırken kişisel mallara dokunulmaz. Bu mallar kişinin kendisine bırakılır. Kişinin miras yoluyla ya da karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği tüm mallar kişisel mal kategorisine girer. Manevi tazminat davalarından gelen kazanımlar da bu kategoride yer almaktadır. Kullanılan otomobil ya da akıllı telefonlar bu kategori içerisinde yer almaz.

Mal Rejimi Ne Zaman Sona Ermektedir?

Mal rejiminin sonlanabilmesi için belirli şartlar söz konusu olmaktadır. İlk olarak eşlerden bir tanesinin vefat etmesi sonrasında tüm mallar kalan eşe devredilir. Bunun yanı sıra boşanma olaylarının gerçekleşmesi mal rejiminin sonlanması anlamına gelmektedir. Boşanma davasının sonuçlanmasına gerek olmaz. Boşanma davasının açıldığı tarih ile birlikte malların ortaklığı sonlandırılacaktır.

Paylar Nasıl Hesaplanıyor?

Boşanmada mal paylaşımıyapılırken ilk olarak edinilmiş mallar ile kişisel malların birbirinden ayrılması gerekmektedir. Sonrasında edinilmiş olan mallar eşler arasında eşit olarak bölünür. Ancak bazı durumlarda herhangi bir borç kişisel maldan karşılanmış olabilir. Benzer bir biçimde edinilmiş mallar arasında yer alan bir ürün kişisel mallar ile alınmış olabilir. Bu durumda mahkeme tarafından denkleştirme uygulamasına gidilmektedir.

Katkı Payı Alacağı Davası Nedir?

Çiftler boşanmada mal paylaşımısürecinde katkı payı davası da açabilirler. Bu dava herhangi bir tarafın edindiği mallara ya da ödediği borçlara diğer tarafında sağladığı katkıları iddia eden durumlardır. Eğer bir kadın ziynet eşyalarını eşine verip onun borçlarının ödenmesini sağlamışsa bu durumun katkı payı alacağı davalarına incelenmesi gerekir.

Değer Artış Payı Davası Nedir?

Değer artış payı davalarında eşlerden bir tanesi diğer eşin mülkiyetinde olan bir mal için hak iddia etmektedir. Bu malın korunması ya da daha iyi bir hale getirilmesi konusunda kendisinin de katkılarının olduğunu iddia eden eşler bu malın bir kısmını almak için bu davayı oluştururlar.

Mal Paylaşımında Şirket Hisselerinin Durumu Ne Olur?

Eşlerden bir tanesi şirket sahibi ya da ortağı ise boşanmada mal paylaşımısırasında hisselerin paylaşımı da söz konusu olacaktır. Normal şartlarda hisse senetleri de edinilmiş mal olduğundan boşanma sırasında eşit olarak bölünmektedir. Eğer şirket 2002 senesinden önce kurulmuş ya da devralınmışsa davalara dahil edilmez.

Aldatan Eşler Mal Paylaşımı Davası Açabilir mi?

Aldatan eşler malların paylaşımı için dava açarlarsa malların daha düşük bir kısmını alabilir ya da hiçbir malı alamazlar. Burada zina ya da aldatmanın kanıtlanması önemlidir. Bu durum söz konusu ise kusur miktarına göre mal paylaşımlarında denge mahkemelerce değiştirilir.

Yorumlar

Bir Yorum Yazın