Evlat Edinme Davaları

ÖNEMLİ NOT: BU YAZIDA YER ALAN KONULAR SADECE BİLGİLENDİRME AMAÇLI OLUP TARAFIMIZCA EVLAT EDİNME KONUSUNDA HUKUKİ DESTEK SAĞLANMAMAKTADIR.

LÜTFEN EVLATLIK BAŞVURUNUZ İÇİN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇMEYİNİZ.

Evlat edinme davaları belirli durumları sağlayan bireylerin açabilecekleri davalardır. Bu davaların açılması için bazı şartlar gerekir. Dava açılmadan önce, bekar bireylerin sağlaması gereken koşullar, evli bireylerin sağlaması gereken koşullar, davanın nasıl açılabileceği, davanın açılabileceği mahkeme, dava sonucunda neler olacağı gibi temel konuların bilinmesi gerekir.

Başlıklar

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Bekar Bireylerin Evlat Edinme Davaları

Evlat edinme davaları hakkında araştırma yapan bireyler, bazı şartları sağlamaları gerektiğini bilmelidirler. Bu hususlar şu şekildedir;

  1. Evlat edinme davası açmak isteyen bekar birey en az otuz yaşını doldurmuş olmalı.
  2. Davayı açacak bireyin, ayırt etme gücünün yerinde olması gerekir.
  3. Evlat edinilecek çocuk ayırt etme gücüne sahip ise, çocuğun rızası alınır.
  4. Evlat edinmek isteyen bireyin maddi ve manevi yönden durumunun iyi olması gerekir.
  5. Evlat edinme için, her koşulda evlat edinilen bireyin faydası aranır.

Başlıca bu şartları sağlayan bireyler, evlat edinme davası açabilir. Bu şartların sağlanması, kesin olarak davanın kazanılacağı anlamına gelmez, hakimin takdir yetkisi vardır.

Evli Bireylerin Evlat Edinme Davaları

Evli bireylerin evlat edinme davaları açmaları için bazı şartlar gerekir ve bu şartlar şu şekildedir;

  1. Eşler en az beş yıl evli olmak zorundadır.
  2. Eşlerin ortak rızası aranır ve her iki eş de otuz yaşını doldurmuş olması gerekir.
  3. Eşlerin, ayırt etme gücünün yerinde olması gerekir.
  4. Evlat edinilecek çocuk ayırt etme gücüne sahip ise rızası aranır.
  5. Eşlerin, maddi ve manevi olarak çocuğa bakabilecek durumda olması gerekir.
  6. Evlat edinilen bireyin yararı aranır.

Bu şartların sağlanması demek, bekâr bireyler için de geçerli olduğu gibi, davanın kazanılıp evlat edinme işleminin tamamlanması demek değildir. Bu şartlar sağlandıktan sonra hâkimin takdir yetkisine bırakılır.

Evlat Edinme Davası Nasıl Açılır?

Evlat edinme davaları nasıl açılır sorusu, belirtilen hususları sağlayan bireylerin merak ettiği önemli bir konudur. Davanın açılması sürecini başlatmak için, ilk önce savcılığa dilekçe verilir. Savcılık, mahkeme dosyası açmadan önce soruşturma başlatır ve şartlar gerçekleştirilmiş mi diye kontrol eder. Şartlar sağlanmadığı takdirde dava açılmazken, şartlar sağlanırsa dosya açılır ve dava süreci başlar. Hakim, dosyayı inceler ve çocuk için fayda olduğuna takdir ederse evlat edinme davası kazanılır. Ancak, hakim çocuğun zararına bir durum olduğuna inanır ve dava sonucunu olumsuz takdir ederse de dava düşer.

Evlat Edinme Davaları Hangi Mahkemeye Açılır?

Evlat edinme davaları Aile Mahkemelerinin baktığı davalardır. Bunun yanı sıra, bulunulan bölgede Aile Mahkemesi yoksa Asliye Hukuk Mahkemeleri tarafından bu davalara bakılır ve karar verilir.

Evlat Edinme Davaları Sonucunda Neler Olur?

Evlat edinme davaları sonucunda olacaklar, sonuca göre değişir. Eğer dava kaybedilmiş ise, o an olacak bir şey yoktur. Dava kazanılmış ise de, evlat edinilen bireyin kimliğine, anne ve baba olarak evlat edinen aile yazılır.

Evlat edinilen birey, aile kütüğünde yer alır ve bu durumun, özellikle miras açısından önemli sonuçları vardır. Bunlardan ilki, evlat edinilen çocuk, evlat edinen ailenin mirasından, diğer çocuklarla aynı miktarda miras payı alır. Ancak, evlat edinen ailenin üst soyundan kalan mirastan faydalanamaz.

Bir diğer önemli sonuç, evlat edinilen bireyin mirası, üst soya geçmez. Yani evlatlık olan çocuk öldüğü takdirde mirası, evlat edinen bireylere geçmez. Varsa alt soyuna, eğer kimsesi yoksa da devlet hazinesine geçer. Miras yönünden sonuçları bu şekilde olmakla birlikte, hısımlık açısından yapay hısımlıktır. Yapay hısımlık hüküm ve sonuçlarını doğurur ve hısımlığın evlilik hükümleri burada da geçerlidir.

Yorumlar

Bir Yorum Yazın