Evlilik Sözleşmesi Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Evliliklerin resmiyete döküldüğü nikâh törenlerinde eşler birbirlerine büyük sözler verirler. Hastalıkta ve sağlıkta her zaman birbirlerinin yanında olacaklarını belirtirler. Ancak evliliklerde hiç beklenmedik sorunlar yaşanabilmektedir. Bu durumlar yaşandığında taraflar zarar görmemek adına evlilik sözleşmesi hazırlarlar. Özellikle son dönemde evlilik sözleşmesine olan talep hızlı bir şekilde artmaktadır.

Evlilik sözleşmeleri, mal ayrılığı rejimi ya da mal ayrılığı sözleşmesi olarak da isimlendirilir. Hazırlanan bu sözleşme evlilik sırasında sahip olunan malların nasıl yönetileceği ve evliliğin sonlanması durumunda mal paylaşımlarının nasıl yapılacağı konusunda maddeler içermektedir. Hazırlanan mal ayrılığı rejimi ile birlikte boşanma davaları sonrasında sıklıkla yaşanan mal paylaşım problemleri ortadan kalkacaktır.

Evlilik Sözleşmesi Çeşitleri Nelerdir?

Evlilik sözleşmeleri kendi içerisinde farklı çeşitlere ayrılmaktadır. Sahip olunan ve sonradan edinilen malların nasıl kullanılacağına dair maddeler evlilik sözleşmesinin çeşitlerini oluşturmaktadır. Eşler bu çeşitlerden herhangi bir tanesinde anlaşmaya vararak sözleşmeyi hazırlayabilirler. Sözleşmelerin her zaman avukatlar ile birlikte hazırlanması gerekmektedir. Her iki tarafın da avukatının hazır bulunması önemlidir.

Evlilik Sözleşmesi Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Edinilmiş Mallara Katılma

Edinilmiş mallara katılma rejimi aslında herhangi bir sözleşme olmadığında uygulanan kurallardır. Eşlerin evlenmeden önce sahip oldukları mallar kendilerinin olmaya devam eder. Bu mallar sayesinde kazandıkları eşler arasında pay edilecektir. Bunun dışında evlilik süresince elde edilen mallar da eşler arasında yarıya bölünerek pay edilir.

Mal Ayrılığı

Bu evlilik sözleşmesi türünde eşler tamamen mallarını ayırmış olacaklardır. Eğer mallar kimin ise evlilik sonrasında da onun olmaya devam eder. Malların evlilikten önce ya da sonra alınması herhangi bir etki yaratmaz. Bu tarz evlilik sözleşmelerinde satın alınan malların kimin üzerine olduğu önemlidir. Çünkü boşanma durumunda karşı taraf herhangi bir hak iddia edemez.

Paylaşımlı Mal Ayrılığı

Evlilik sözleşmesi bu şekilde hazırlanırsa eşler yalnızca kendi malları üzerinde tasarruf sahibi olur. Birlikte olunan dönemde edinilmiş olan mallar bölünür. Herkesin kendi malı kendinde kalır. Malın kimin olduğu belirlenemiyorsa bu durumda da mallar eşler arasında bölünecektir. Ancak bu sözleşmelerde borçlar kişiseldir ve bölünmez.

Mal Ortaklığı

Sözleşmelerde mal ortaklığı kararı alınırsa eşler kişisel mallarının dışındaki tüm mallarına eşleri ile ortak olarak sahip olacaklardır. Malın evlilik öncesinden olması ya da evlilik sırasında satın alınması önemli değildir. Mallar eşler arasında tamamen ortak bir şekilde dağılır. Kişisel mallar bu sözleşmenin içerisinde yer almaz. Malların kişisel olarak nitelendirilmesi için de belli başlı kriterler mevcuttur.

Evlilik Sözleşmesi Nerede Yapılır?

Eşlerin evlilik sözleşmelerini hazırlayacakları alan önemli değildir. Eşler kendi aralarında bir sözleşme hazırlayabileceği gibi avukatları ile birlikte de bu sözleşmeleri hazırlayabilirler. Sözleşmelerin geçerli olabilmesi için notere onaylatılması gereklidir. Sözleşmeler belli başlı kriterleri sağlıyorsa noter tarafından onaylanır. Bu sebeple de avukatlar ile birlikte sözleşmelerin hazırlanması çok daha doğru bir tercih olacaktır.

Evlilik Sözleşmesi Ne Zaman Yapılır?

Evlilik sözleşmesinin ne zaman yapılabileceği konusu da insanlar tarafından her zaman merak edilir. Birçok kişi bu sözleşmelerin yalnızca evlilik öncesinde yapılabildiğini düşünür. Ancak evlilik sonrasında da sözleşmelerin yapılması mümkün olacaktır.

Evlilik öncesinde sözleşme imzalamak isteyen çiftlerin ilk olarak sözleşmeleri hazırlaması sonrasında da notere giderek bunları onaylatması gerekir. Noter huzurunda onaylatılan sözleşmeler henüz çiftler evli olmadığı için geçerli olmaz.

Nikâh için kayıt yapıldığında teslim edilecek olan belgeler arasına evlilik sözleşmeleri de eklenmelidir. Bu sözleşmeler nikâhın kıyıldığı anda aktif hale gelecektir. Eğer çiftler evlenmeden önce bu işlemleri gerçekleştirmezlerse evliliğin istenilen bir döneminde de yapabilirler.

Yorumlar

Bir Yorum Yazın