Daha önceki makalemizde adli yargıda görülen FETÖ / PDY davalarını, davada kullanılan delil ve argümanlar ile bu delillerin adli karşılıklarını, daha da önemlisi fetö davalarında avukat seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları ayrıntılı şekilde paylaşmıştık. Okumamış olanlar için göz atmalarını öneririz: https://www.safsoz.av.tr/izmirde-feto-davalarina-bakan-avukatlar/
Bununla birlikte gelinen aşamada yeni delil türlerinin ortaya çıktığını ve bu yeni delillere dayanarak operasyonlar yapıldığını, çok sayıda kişinin gözaltına alındığını; bir kısmının tutuklandığını ve yargılamaların devam ettiğini görmekteyiz.
ösym tarafından hamyo sınavına gireceklere verilen aday numarası
Karşımıza çıkan son delil ise HAMYO (Hava Kuvvetleri Meslek Yüksek Okulu) sınavlarında bir takım örgüt mensupları lehine aday numaraları tanzim edildiği iddiası. Bu iddiaya dayanarak 08.06.2020 ve 09.06.2020 tarihlerinde İzmir merkezli olarak eş zamanlı 22 ilde yapılan operasyonda, Hava Kuvvetleri mensubu 145 asker gözaltına alındı. Toplamda 191 kişi hakkında da yakalama çıkarıldı.
Peki nedir bu HAMYO sınav usulsüzlüğü? Tam olarak nasıl bir usulsüzlük yapıldığı iddia ediliyor? Dosyalarda halihazırda kısıtlılık kararı olması nedeniyle ve bu karara riayet etmek suretiyle makalemizde kısaca bu konuyu izah etmeye çalışacağız.
İddiaya ve operasyona konu bilirkişi raporunda, sınava girecek kişilere verilen aday numaralarının sistem tarafından değil, sisteme giriş yetkisi bulunan personel tarafından belirlendiği, bu rakamların kişilere özel olarak oluşturulduğu, sınava girenlerin “avantajlı” ve “dezavantajlı” grup olarak fişlendiği, avantajlı grupta yer alan kişilerin aday numaralarının 4. ve 5. rakamlarının toplamının belli bir takım rakamlara isabet ettiği, aynı şekilde dezavantajlı grupta yer alan kişilerin aday numaralarının da 4. ve 5. rakamlarının toplamından başkaca rakamlar elde edildiği, sınav komisyonunda yer alan FETÖ iltisaklı kişilerin adayları bu numaralar üzerinden değerlendirerek teste tabi tuttukları, avantajlı grupta yer alan kişilerin mülakat sınavını kazanmalarının sağlandığı hususları yer almaktadır. Söz konusu bilirkişi raporu bir takım itirafçı ve tanık anlatımlarıyla da desteklenmiştir.
Karşı tezde ise aday numaralarını gözetilerek belirlenen avantajlı olduğu iddia edilen grup ile dezavantajlı olduğu iddia edilen grubun kazanma oranları arasında ciddi fark bulunmamaktadır. Ayrıca aday numaralarının raporda belirtildiğinin aksine, ösym tarafından mezun olunan meslek lisesi bölüm kodlarına göre belirlendiği iddia edilmektedir. Konu üzerinde özellikle ilimiz İzmir’de çok sayıda bilişim hukukuna hakim ceza avukatı çalışmalarını ve araştırmalarını sürdürmektedir. Yeni bilirkişi raporları ve uzman görüşleri ortaya çıktıkça bu sayfadan sizlerle paylaşılacaktır.
Hukukun üstünlüğünün gözetilmesi ve masumiyet karinesinin görmezden gelinmemesi dileklerimizle.
Av. Ramazan Sertan Safsöz