İcra Davası Ne Zaman Sonuçlanır?
İcra davasının sonuçlanma zamanı icra davasının türüne ve davanın açıldığı mahkemenin yoğunluğuna göre değişiklik göstermektedir. Bu anlamda icra davası ne zaman sonuçlanır, sorusunun yanıtı, davanın açıldığı zamana göre de değişiklik göstermektedir. Dönemsel yoğunluklar kapsamında mahkemelerin yoğun olduğu dönemde yapılan başvurular daha geç sonuçlanmaktadır. Ayrıca yanlış icra davası türünün kullanılması, yanlış mahkemede dava açılması gibi teknik unsurlar da icra takibi başlatılması sürecini uzatmaktadır.
İcra Davası Türlerine Göre Dava Sonuçlanma Zamanı
İcra davasının sonuçlanması açılan davanın türüne göre de değişiklik göstermektedir. İlamlı icra takibi, en fazla kullanılan icra davası türüdür. Bu icra takibinde mahkeme ilamı kullanılır. Bu ödeme emrinin daha fazla kullanılmasının nedeni, yalnızca şeklen itirazın mümkün olması, gerçek anlamda borcun reddinin mümkün olmamasıdır. Ayrıca bu şekilde açılan icra davalarının sonuçlanma süresi 1 ay kadar kısa sürebilmektedir. Eğer mahkemenin yoğun olmadığı bir ilde başvuru yapıyorsanız, açtığınız davanın sonucu 1 hafta içinde dahi gelebilir. Ancak bu şekilde açılan icra davalarının kötü özelliği, mutlaka bir dava kararına dayanıyor olmasıdır. Dava kararı olmadan, sadece borca yönelik herhangi bir itiraz kabul görmeyecektir.
İlamsız İcrada İcra Davası
İlamsız icra davasında mahkeme kararına ihtiyaç olmadan icra takibi başlatılma imkanı vardırç Alacaklı kişi, direkt olarak icra müdürlükleri ile muhatap olmaktadır. Kişi, doğru belge ve faturalarla başvuru yaparak direkt olarak ilamsız icra takibi başlatabilmektedir. Herhangi bir davanın açılmasına gerek olmaması nedeniyle, ilamsız icranın gerçekleşme hızı, diğer dava türlerinden daha kolaydır. İlamsız icranın kişiye ulaşması 1 hafta içinde gerçekleşir.
İcra Takibi Sürecinin İşleyişi
İcra takibi sürecinin işleyişi, alacaklı kişinin bulunduğu yerleşim merkezinde icra müdürlükleri aracılığıyla takip talebinde bulunması şeklinde başlayabilmektedir. İcra davasının süreci icra müdürlüklerinin ödeme emri imzalayıp borçluya göndermesi şeklinde devam eder. Bu aşamadan itibaren borçlunun itiraz süresi 7 gündür. Borçlu, 7 gün içinde icra müdürlüklerine vereceği dilekçe ile takibe cevap verebilir. Borçlu, yazacağı dilekçede borçlu olmadığını beyan edebilir, böyle bir borcunun bulunmadığını söyleyebilir. Aslı araştırılıncaya kadar davanın işleyişi durdurulur. Borcun varlığı konusunda delillerin toplanması gibi işler için tekrar dava açılması gerekebilmektedir. Eğer borçlu taraftan herhangi bir yanıt gelmezse, icra davasının sonucu kesinleşmiş olur. Eğer herhangi bir itiraz yapılmazsa, borçlu kişi tarafından ya menfi tespit davası ile alacağa karşı gelinmesi ya da borcun ödenmesi gerekir. Ödeme emrine itiraz edilmesi, ancak açılan davaya muhatap icra dairesine yapılır. Herhangi bir İzmir Avukat bu itirazı yapabileceği gibi siz de yapabilirsiniz. Bu şekilde itiraz edilebileceği gibi, eğer icra kararı ilamsız olarak verilmişse, itiraz da icra müdürlüğüne yapılır.
İcra Davası Sonucu Sonrası İtiraz Süreci
Borçlu olan kişinin itirazının hemen ardından, icra davası süreci durdurulur. Takibin durmasından sonra alacaklı kişinin tekrar dava açması gerekmektedir. İtiraz sonrası davanın 6 ay içerisinde icra mahkemesine tekrar açılması gerekmektedir. itirazın sonrasında açılan davanın amacı, yapılan itirazın ortadan kaldırılmasını sağlamaktır. Bunun haricinde genel mahkemelere 12 ay içerisinde başvuru yapılarak itirazın iptali istenebilmektedir. Açılan davaların kabulü ve yapılan itirazların gereksiz bulunması halinde, borçlunun ödeyeceği tutara en az %20’lik ek tazminat ilavesi yapılır. İcra davası sonucu doğrultusunda yapılacak bu zam, borçluya önceden tebliğ edilir. Bu, haksız borç itirazlarını önleme yolunda bir karardır. Borç itirazlarının amacı, gerçekte böyle bir borcun olmadığı yönünde beyan vermektir. İtiraz, sadece icra davasının süresini uzatmak için ediliyor olmamalıdır. İcra takibine yapılacak itirazlar, borcun tamamına yapılabileceği gibi bir kısmına da yapılabilmektedir.