İş kazası tazminat davası açmak için ne yapılır sorusu; işçini işyerinde ya da çalıştığı işle ilgili olarak bulunduğu yerde yaralanan veya hayatını kaybeden işçi ve işçi yakınlarının bilmesi gereken önemli noktalardan oluşur. İzmir İş Mahkemelerinde en sık görülen dava tiplerinden biridir. Geçirdiği iş kazası sonrası fiziksel ve ruhsal problemler yaşayan işçiler kendileri tazminat davası başvursunda bulunabilir. Öte yandan, iş kazası sonucunda vefat işçilerin yakınları maddi ve manevi tazminat davası açma hakkına sahiptir.
İş Kazası Sayılan Durumlar
İş kazası olarak tanımlanan olaylar hakkında fikir sahibi olmak, yaşanan olay sonrası işçilerin haklarını daha kolay aramasını sağlayacaktır. Aşağıda belirtilenler başlıca iş kazası olarak adlandırılan durumlardır.
- Sigortalı çalışanın iş yerindeyken başına gelen kazalar,
- İş tanımındaki görevler haricinde bile olsa, işveren tarafından iş yeri dışına gönderilen çalışanın bu sırada başına gelen kazalar,
- Çalışanları taşıyan ve işveren tarafından sağlanan servisle yapılan yolculuklardaki kazalar,
- İşveren tarafından yürütülen işten kaynaklı kazalarda,
- Sosyal Sigortalar Kanununun 13. maddesine göre eğer emzirme dönemindeki kadın işçinin çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanda başına gelen kazalar,
Yukarıda belirtilen durumlarda bir iş kazası geçiren işçi, maddi tazminat davası açma hakkını kullanabilir. Bu davalar özellikle raporlar noktasında çok sayıda teknik ve hukuki işlem gerektirdiğinden, mutlaka bir avukat yardımı almanız gerekecektir.
İş Kazası Maddi Tazminat Davası Açmanın Yolu
İş kazası nedeniyle tazminat davası açma süreci hakkından bazı önemli notların altı çizilmelidir. Çünkü, yaşanan kaza sonrası işçinin herhangi bir hak kaybına uğramaması ve hak ettiği tazminatı alabilmesi için eksik bir adım atılmamalıdır.
- İş kazasının olduğu yerde İş Mahkemesi varsa orada yoksa Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açılabilir. Ayrıca, işverenin adresinin bağlı olduğu yerdeki adı geçen mahkemelerde de açılabilir.
- Eğer iş kazasıyla ilgili şahitli tutanak bulunmuyorsa ve SGK’ya bilgi verilmediyse önce iş kazasıyla ilgili Ceza Mahkemesi dava süreci işler.
- Davayı hayattaysa kazayı geçiren kişi, vefat ettiyse de yakınları açabilir.
- Davalar, kazada gerekli önlemleri almayan ve sorumluluklarını tamamlamayan başta işveren olmak üzere herkese karşı açılabilir.
- Eğer işçi hayattaysa maddi tazminat davasında tazmin edilebilecek talepler şu şekildedir: tedavi masrafları, kaza sebebiyle belirli süre çalışamamaktan kaynaklı maddi kayıplar, iş görmezlik sebebiyle doğan maddi kayıplar.
- Kaza geçiren işçi, SGK’ya başvurup iş görmezlik ödeneği talep etmelidir. Buna göre bir tazminat hesabı yapılacaktır.
- İşçi kaza sonucu hayatını kaybetmişse, cenaze giderleri, eğer bir tedavi süreci yaşanmışsa onun masrafları ve işçi ölümünden sonra yaşadıkları maddi kayıpları içeren bir maddi tazminat davası işçi yakınları tarafından açılabilir.
- Kaza gününden itibaren işlemek koşuluyla faiz uygulanacaktır.
- 10 yıl iş kazası zamanaşımı süresi 10 yıldır. Bu yüzden kazadan sonraki 10 yıl içinde dava açılmalıdır.
Yukarıda belirtilenler iş kazası sonucu maddi tazminat davası nasıl açılır ve nelere dikkat edilmelidir sorularının kısaca maddelenmiş halidir.
İş Kazası Davası Dilekçesi
İş Kazası nedeniyle maddi tazminat davası dilekçesi yazarken öncelikle Hukuk Mahkemeleri Kanununun ortaya koyduğu usul ve esasları dikkate alınmalıdır. Dava konusu ve talepler uyumlu olmalı, talepler net bir şekilde ortaya konmalıdır. Kısacası dava süresince oluşabilecek herhangi bir hak kaybını önlemek için işinin ehli bir İzmir Avukat tarafından hazırlanmış bir dilekçe yardımcı olacaktır.
İş Kazası Tazminat Davası Ne Kadar Sürer?
İş kazası sonucu maddi tazminat davaları ne zaman sonuçlanır sorusunun net bir cevabı yoktur. Davanın boyutu, tutanakların incelenmesi, bilirkişi raporları gibi farklı nedenlerden dolayı davanın süresi uzayabilir. Öncelikle, iş kazası nedeniyle maddi tazminat davası şartları sağlanmış olmasına rağmen ortada kazaya tutulmuş bir rapor yoksa ya da sürecin işleyişinde aksaklıklar varsa önce Ceza Mahkemesinin bu konuyu araştırıp sorumluları belirlemesi gerekir. Bunu haricinde, davalı kararı Yargıtaya taşıyabilir ve sürecin daha da uzamasına sebebiyet verebilir.