Kadın İşçilerde Annelik Durumu

Annelik dönemi her kadın için çok özel ve önemli bir dönemdir. Kadınlar hamilelik haberlerini aldıklarında aileleri ile muhteşem bir sevinç yaşalar. Ancak çalışan kadınların bu dönemde işlerine devam etmesi gerekmektedir.

İş hayatına devam eden kadınların devamlı olarak korunması gerekir. Korunma yalnızca kendisi tarafından gerçekleşmez ve iş yerinin de bu koruma üzerine adımlar atması gerekir. Kadın işçiler doğum izni adı altında doğumdan 8 hafta öncesinde ve doğumdan 8 hafta sonrasında çalışmamalıdır.

Kadınların 16 haftalık izinleri bazı durumlarda 18 haftaya kadar çıkmaktadır. Doğum yapacak olan ya da yeni doğum yapmış kadınların iş sözleşmesinin feshedilmesi yasaktır. Bu dönemde kadın işçiler kesinlikle işten çıkarılamazlar.

Kadın İşçilerin Hamilelik Döneminde Çalışma Şartları Nasıl Olmalı?

1- Gece Çalışma Şartları

İşçiler sahip oldukları işlerde vardiyalı bir şekilde çalışabilirler. Bazen de çalışma saatleri devamlı olarak gece saatleri olmaktadır. İş Kanunu bu konuda farklı kararlar almıştır ve ülkemizde bu kararlar uygulanır. İlk olarak bilinmesi gereken durum gece çalışma şartları ile gündüz çalışma şartlarının aynı olmaması gerektiğidir. İnsanlar geceleri aynı performansı veremezler ve ailevi ilişkileri zarar görebilir. Bu sebeple de gece çalışmaları belirli sınırlar altında gerçekleşmektedir.

18 yaşını doldurmamış olan çocuk ya da genç işçilerin akşam çalıştırılmaları yasaktır. Kadın işçilerde özel olarak izinlerin alınması gerekli olur. Alınan izin ne olursa olsun kadın işçiler geceleri 7,5 saatten daha fazla çalışamaz. Bu durum hamilelik döneminde de geçerli olmaktadır. Kadınlar doğum izni almadan önceki süreçte gece çalışmaya devam edebilirler. Ancak bu çalışma toplamda 7,5 saati aşamaz.

Kadın İşçilerde Annelik Durumu

2- Tehlikeli İşlerde Çalışma Şartları

Kadınların kendilerine fiziksel ya da genetik zararlar verecek olan bir işte çalışması yasaklanmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de aynı şekilde işler. Tehlikeli iş kategorisinde yer alan işlerin hiçbirinde kadınlar çalıştırılamaz.

Erkeklerin fiziksel özellikleri kadınlara göre çok daha üst seviyede olduğundan ağır ve tehlikeli işlerde erkeklerin çalışması mecbur tutulmuştur. Normal şartlarda dahi yasak olduğu için kadınların doğum izni almadan önceki süreçte tehlikeli işlerde çalışması yasaktır.

3- Kadın İşçinin Hamilelik ve Doğum Sonrasında Korunma Şartları

Kadınların hamilelik ve doğum sonrası dönemde korunması çok önemlidir. Korunmada tek sorumlu kadın olmaz. İşyerinin de kadının korunması adına çalışmalar yapması gerekmektedir. Bu dönemde kadınların ekstra izin alma hakkı bulunacaktır. Bunun yanı sıra kadınlar kendilerine zarar vereceklerini düşündükleri işleri reddetme hakkına sahip olurlar.

Doğum öncesi ve sonrasında verilen izinler de bu koruma kapsamına girmektedir. Eğer işyeri kadına doğum izni vermemişse ve onu çalışmaya mecbur bırakıyorsa çok ciddi cezalar alacaktır. Yapılan şikâyetler sonrasında işyerlerine idari para cezaları uygulanır.

Süt İzni Nedir?

Kadın işçiler çocuk sahibi oldukları dönemde doğum izni dışında süt izni de alabilirler. 1 yaşından küçük bebeği olan kadınların her gün 1,5 saat izin alma hakkı bulunmaktadır. Süt izni olarak belirlenen bu izin ücretlidir ve maaştan herhangi bir şekilde kesinti olmaz.

Süt izninin hangi saatlerde yapılacağı ya da kaç parça halinde yapılacağı tamamen kadın tarafından belirlenir. Kadınların işyerinden 1,5 saat ayrılma izni bulunur ve bunu istedikleri şekilde kullanabilirler.

Bu süreçte kadınlar izinlerini toplu bir biçimde kullanmayı da talep edebilirler. Gün içerisinde 1,5 saatlik izinlerini kullanmayan kadınlar toplu bir biçimde bu izinlerini kullanarak haftanın 1 gününü ekstra izinli geçirebilirler. Ancak bunun gerçekleşmesinde işverenin de söz hakkı bulunur. Bu öneriyi kabul etmek ya da reddetmek işverenin elindedir. ,

Yorumlar

Bir Yorum Yazın