Yeni Çek Kanununa getirilen düzenleme ile karşılıksız çek keşide etmek suç haline geldi. Yani çek lehtarı, ödenmeyen çekin bedelini talep etmekle birlikte; çek keşidesine karşılıksız çek düzenlemekten İcra Ceza Mahkemelerinde şikayetçi olabiliyor. Bu süreçte, tam bir ceza yargılaması usulü uygulanmasa da; İcra Ceza Mahkemeleri karşılıksız çek düzenleyen kişiye tayzik hapsi adı altında çek bedeline yakın tutarlarda adli para cezası vermekte. Bu adli para cezası ödenmediği takdirde ise cezanın hapis cezasına dönme riski var. Dolayısıyla çek düzenleyen kişiler için oldukça caydırıcı bir yöntem.
Bununla birlikte karşılıksız çek düzenlenleyen kişinin şikayet halinde hemen ceza alması gerekmiyor. Yargılama süresi boyunca borçlu ana borcunu öderse ceza davası düşer. Yani borçlunun, ceza davası kesinleşmeden çek borcunu ödemesi gerekmektedir. Bir başka anlatımla, eğer ceza davası kesinleşirse; borçlu aynı borcu iki kez ödeme tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır.
Peki borçlu ceza davasının kesinleşmesini engellemek için ne yapabilir? Yani süreci uzatmak mümkün müdür? Bu soruyu, hukukun açıklarını kullanmak suretiyle evet olarak yanıtlayabiliriz. Her ne kadar verilecek cezayı değiştirmeyecek olsa da, kanun yollarını kullanmak suretiyle süreci uzatabilir, kesinleşmesini erteleyebilirsiniz. Bunun için kanunda ön görülen yolları, yani istinaf ve temyiz kanun yollarını kullanabilirsiniz. Sürelere riayet ederek; aşağıdaki dilekçe ile Mahkemeye başvurabilir; dosyanızı istinaf mahkemelerine gönderebilirsiniz.
İZMİR BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ CEZA DAİRESİ BAŞKANLIĞINA
Gönderilmek Üzere
KARŞIYAKA 4. İCRA CEZA MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİNE
Dosya No: 2017/6598 E.
2018/6693 K.
İSTİNAFA BAŞVURAN
SANIK : Alya DEMİRCİLER (TCKN: 693451032697)
Beyazevler Mah. 254/2 Sk. No: 14 Karşıyaka / İzmir
MÜDAFİİ : Av. Ramazan Sertan SAFSÖZ
KONU : İstinaf kanun yoluna başvuru dilekçemizin
sunulmasıdır.
AÇIKLAMALAR :
İzmir 4. İcra Ceza Mahkemesi 2017/6598 E. 2018/6693 K. sayılı ve 16.07.2018 tarihli kararıyla, sanık müvekkil Alya DEMİRCİLER’in cezalandırılmasına karar vermiştir. Eksik inceleme ve değerlendirme sonucu verilen işbu kararın bozulması gerekmektedir. Şöyle ki;
Sanığın savunması alınmamıştır. Her ne kadar usulüne uygun tebligat yapıldığı iddia edilse de, sanık müvekkil hastalığı sebebiyle tebligatlardan haberdar olamamış, kendisine tebliğ edilen evrakların hüküm ve sonuçlarını algılayabilecek duruma gelememiştir. İşbu sebeplerle, savunması alınamayan sanık hakkında ceza hükümlerinin uygulanması usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan nedenler ve Heyetinizce re’sen
tespit edilecek hususlar doğrultusunda, İzmir 4.
İcra Ceza Mahkemesinin 2017/6598 E. 2018/6693 K.
sayılı ve 16.07.2018 tarihli mahkumiyet kararının
BOZULMASINA, mümkün olmaması halinde kararın
kaldırılmasına ve müvekkilin BERAATINA karar
verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz.
02.08.2018
Sanık Müdafii
Av. Ramazan Sertan SAFSÖZ
(*e-İmzalıdır.)