Kişinin ya da borçlunun sözleşmedeki şartlardan doğan borcunu ödeyeceğini alacaklıya garanti ettiği sözleşmeler kefalet sözleşmesi olarak isimlendirilmektedir.
İnsanların bankalar ya da devlet kurumları ile ekonomik ilişkileri doğduğunda kefil sistemi devreye girer. Borçlu olan kişiler borçlarını ödeyebileceklerini taahhüt etseler de bankalar ve devlet kurumları kendisinden bir kefil göstermesini ister. Kefil olan kişiler borçların alacaklıya ödeneceğini garanti eden kişilerdir.
Borçlu olan kişilerin borçlarını ödeyememesi ya da bilinçli olarak bu borçlardan kaçması durumunda borcu kefil olarak gösterdiği kişiden tahsil edilmektedir. Kefil olarak belirlenen kişiler borcun yeni sorumlusu olur ve belirlenen şekilde borcu ödemekle zorunludur. Kefil olan kişilerin alacaklarılar ile düzenledikleri sözleşmeleri kefalet sözleşmeleridir.
Kefalet Sözleşmesinin Tarafları Kimlerdir?
Kefil sözleşmesinin ilk tarafı doğal alacaklı olan taraftır. Bu borcun ödeneceği kişi kefalet sözleşmelerinde yer alır. Borçlarını asıl borçludan alamayan kişiler kefil olarak gösterilen kişi ile kefalet sözleşmesihazırlarlar. Böylece alacaklarını tahsil etmeleri mümkün olur. Alacaklı olan kişiler için oldukça yararlı bir sözleşme olacaktır.
Kefalet sözleşmesindeki ikinci taraf ise kefil olan kişilerdir. Maalesef kefil oldukları kişinin borcunu ödememesi sebebiyle bu sözleşmelerde yer almaları gerekir. Ancak yapılan sözleşme, bir anda böyle bir borç ile karşı karşıya kalan kişiler için de faydalıdır. Bu sözleşme asıl borçlu olan kişi ile bağlantı kurulmadan ya da ona haber verilmeden yapılabilir. Asıl borçlu olan kişi karşı çıksa dahi sözleşmeyi hazırlamak mümkün olacaktır.
Kefalet Sözleşmesi Nedir?
Kefalet Sözleşmesinin Türleri Nelerdir?
Düzenlenen kefalet sözleşmesikendi içerisinde farklı türlere ayrılmaktadır. Bu türler;
- Adi kefalet,
- Müteselsil kefalet,
- Birlikte kefalet,
- Kefile kefalet,
- Rücua kefalet,
- Zarar/açığa kefalet, şeklinde sıralanabilmektedir.
Sözleşmeler hazırlanırken hangi türe ait olduğunun net bir şekilde bilinmesi ve bu sözleşmenin kurallarına uygun bir şekilde hazırlanması gerekiyor.
Kefalet Sözleşmesi Şekil Şartına Tabi Midir?
Düzenlenen sözleşmelerin şekil şartına tabi tutulması ya da bu şartlara dahil edilmemesi son derece önemlidir. Eğer şekil şartına tabi tutulan bir sözleşme ise yalnızca belirlenen şekilde sözleşmeler hazırlanır ve bu tasarımın dışına çıkıldığında sözleşmeler geçersiz olur.
Kefil sözleşmeleri şekil şartına tabi tutulan sözleşmelerdir. Ancak şekil şartlarının esnek olduğu söylenebilir. Sözleşmelerde yazılı şekilde yapılmalı, kefilin sorumlu olduğu miktar açıkça belirtilmeli ve kefalet tarihinin yer alması gerekmektedir. Sözleşmelerde kefilin belirlenen bedeli ödemekle yükümlü olduğunu kabul ettiğini gösteren el yazılarının olması gerekmektedir. Taraflar anlaşırsa borcun yalnızca belirli bir kısmı ödenebilir. Bunun sözleşmede belirtilmesi gerekli olmaktadır.
Kefalet Sözleşmesinde Ehliyet Şartı Var Mı?
Kefalet sözleşmelerinde ehliyet şartı bulunur ancak tam ehliyete sahip olmayan kişilerin de sözleşmelerde yer alması mümkündür. Eğer kişilerin tam ehliyetleri varsa herhangi bir kişinin icazeti olmadan sözleşmeleri hazırlayabilir ve kefil olabilirler. Ancak tam ehliyeti olmayan kişiler için ekstra işlemler söz konusu olacaktır.
Tam ehliyet sahibi olmayan kişiler kefalet sözleşmesiiçerisinde yer alması ve kefil olması için eşlerinin yazılı onayı gerekmektedir. Mahkeme tarafından verilen bir ayrılık kararı söz konusu değilse ya da eşlerin yasal olarak ayrı evlerde yaşamasına karar verilmemişse kişilerin sözleşmelerini hazırlayabilmesi için eşlerinden onay alması gerekir. Bu onayı eşler yazılı bir şekilde verirlerse kişi sözleşmede kendine yer bulabilir.
Kefalet Sözleşmesi Ne Zaman Sona Erer?
Kefalet sözleşmeleri süresiz olarak devam eden sözleşmeler değildir. Kefalet sözleşmesieğer;
- Kefaletin kanunen sona ermesi,
- Kefaletten dönme,
- Süresiz veya süreli kefaletin sona erme sebeplerinin gerçekleşmesi,
- Çalışanlara kefaletin sona ermesi, durumlarından bir tanesi söz konusu olursa sona erecektir.