Fuzuli işgal davası açma yolları kendine ait taşınmazı kendi rızası ve izni olmadan bir başkası, özel veya tüzel kişi, tarafından işgal edilmiş olanların haklarını geri almak isteyenlerin izleyeceği yöntemdir.
Hak sahibi fuzuli şagil olarak da tabir edilen işgalciye dava açabiliyor. Ancak, kanundan dava konusu olabilecek taşınmazla ilgili olarak damlı yapı olması gerekliliği belirtilmiştir. İleride sahip olunan taşınmazlarla ilgili olarak karşılaşılabilecek her kötü durumdan var olan hakkın korunması ve hissedilen zararın karşılanması için hareket geçerken bu makaledeki bilgiler oldukça yararlı olacaktır.
Fuzuli işgal ne şekilde tanımlanır konusunda bilgi sahibi olmak yanlış bir dava sürecini başlatmayı engeller ve boşa kürek çektirmemeyi sağlar. Bir başka kişiye ait özel mülkiyetin, o kişinin rızası ve muvafakati olmaksızın başka bir kişi tarafında zapt edip, bu taşınmazı kullanan, elinde tutan ya da orada yaşayan gerçek veya tüzel kişiler kanun tarafından fuzulu şagi yani işgalci olarak tanımlanmıştır. Özellikle İzmir kırsalında çok görülen bir dava türüdür. Daha da detaylandırılacak olursak,
- Bir kişi kiraladığı ya da boş gördüğü bir müstakil ev üzerinde, taşınma izni olmadan inşaat, tadilat gibi eylemler yapıyorsa,
- Bir kişi, bir başkasına ait depoyu onun rızası ve izni olmadan habersiz bir şekilde kullanıyorsa,
- Kiracı, ev sahibinin izni olmadan üçüncü kişilere evi veya evin bir kısmını kiraya veriyorsa,
Bu tarz durumlar, fuzuli işgal neye denir ve hak sahibi dava açarak taşınmazı üzerindeki hakkını koruyabilir.
Nerede Açılır
Fuzuli İşgal davası hangi mahkemede görülür sorusunun cevabı kanunda tek olacak şekilde belirtilmiştir. Bu tarz problemleri konu alan davalar için yetkilendirilen mahkeme Sulh Hukuk Mahkemeleridir. Bunun yanı sıra davacı, taşınmazın bulunduğu yerdeki mahkemede davayı açmalıdır. Bu davanın avukat desteği ile yürütülmesinde yarar vardır.
İşgalin başladığı ya da taşınmazın işgal edildiği fark edildiği tarihten itibaren en geç 1 yıl içinde başvuru yapmak gerekir. 1 yıl sonrasında başvuru hakkı bulunmamaktadır. Ayrıca, yine aynı tarihlerden itibaren yaklaşık 2 ay içinde başvurmak hak sahibi için daha iyi olacaktır.
Fuzuli işgal davası nasıl açılır dendiğinden diğer davalar gibi doğru dilekçeyle doğru yere başvurmanın önemi yadsınamaz. Ayrıca, Fuzuli İşgal İhtarnamesi yollayarak da taşınmaz sahibi dava süreci öncesinde elini güçlendirebilir çünkü bu mahkemece iyi niyet göstergesi olarak algılanacaktır. İhtarnameyle ilgili önemli husus ise her bir fuzuli şagiye (işgalciye) ayrı ayrı gönderilmesi gerektiğidir. İhtarnamede, muhataplar ve taşınmazla ilgili bilgiler net bir şekilde belirtimelidir. Bu yüzden bir avukata danışmak yararlı olabilir.
Fuzuli İşgal Nedeniyle Tahliye
Fuzuli işgal sebebiyle tahliye davası açarak taşınmaz sahibi, kendine ait damlı yapının işgaline son verebilir.
- Öncelikle, 6570 sayılı kanunda veya kira sözleşmesinde belirtilen koşullarda ilgili bir madde yoksa, kiralanmış yerin kiracı kişi tarafından bir üçüncü kişiye kiralanması veya tüm haklarını o üçüncü kişiye devretmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Bu tarz durumlara kanunen izin verilmemektedir. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne yapılacak başvuru sonucu işgal eden kişiler tahliye edilir.
- Eğer kiracı 6 aylık bir süre içerisinde kira ödemesi yapmadıysa taşınmazın bulunduğu yerdeki kaymakamlığı bir dilekçe yazarak taşınmazın boşaltılması sağlanabilir. 6 aylık süre geçtiyse idari tahliye seçeneği denenmek zorundadır.
- İşgali ispat eden belgeler mutlaka kanıt olarak sunulmalıdır.
Haksız İşgal Tazminatı
Ecrimisil davası açan taşınmaz mal sahipleri, kendilerine ait malın yükümlülüklerini yerine getirmeyen, fuzuli işgal eden kişilerden tahliye sonrasında tazmnat talep edebilirler. Haksız işgal tazminatı davası sonucunda belirli bir kira tutarının işgal süre baz alınarak hesaplanıp işgalcı tarafından hak sahibine ödenmesidir. Bu davalar içinse Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurmak gerekir.