Trafik Kazası Sebebiyle Açılan Tazminat Davaları

En az 1 adet motorlu aracın karıştığı bir trafik kazasında ölüm, yaralanma ve üçüncü bir kişiye ait araba, ev, arazi gibi malvarlıklarında ortaya çıkan zararların giderilmesi amacıyla zarara uğrayan kişilerce trafik kazasında sorumlu statüsünde olan kişilere açılan tazminat davaları trafik kazası sebebiyle açılan tazminat davası olarak isimlendirilmektedir. Trafik kazalarında tazminat tabiri hem fiziksel hem de malvarlığı zararını ifade etmek için kullanılır.

Trafik kazaları sebebiyle açılan tazminat davalarının hukuki dayanağı, trafik kazasının haksız bir fiil sorumluluğu ortaya çıkarmasıdır. Trafik kazasının hukuki açıdan haksız fiil olarak görülmesinin mahkemenin yetkisi, zaman aşımı ve tazminatın miktarı gibi birçok farklı neticesi söz konusu olur.

Trafik Kazası Sebebiyle Açılan Tazminat Davasında Zaman Aşımı Süresi Ne Kadar?

Yaşanan trafik kazaları sebebiyle tazminat davaları açılacaksa dava açma süresinin ne zaman başlayıp ne zaman bittiğine dikkat edilmesi gerekmektedir. Trafik kazalarının yaşandığı gün itibariyle zamanaşımı süresi işlemeye başlayacaktır. Zamanaşımı süresi belirli etmenlere göre farklılıklar gösterir. Ancak açılan davalarda hangi süre davacının lehine ise o süre kabul edilmektedir.

Normal şartlarda trafik kazalarında davalarda zamanaşımı süresi 2 yıldır. Eğer kazalar 01/01/2020 tarihinde gerçekleşmişse bu durumda 01/01/2022 tarihine kadar tazminat davaları açılabilir. Ancak kaza bu tarihte gerçekleşmesine rağmen kazaya sebep olan kişiler 05/05/2020 tarihinde belirlenmişse zamanaşımı için belirlenen tarih 05/05/2022 olacaktır. Bu tarih davacının lehine olduğundan tercihler bu yönde olur.

Trafik Kazası Sebebiyle Kimler Tazminat Davası Açabilir?

Trafik kazalarında açılacak olan tazminat davaları üç farklı kesim tarafından açılabilir. Eğer trafik kazasında yaralanmalar söz konusu olmuşsa yaralanan kişi yaşadığı iş kaybı sebebiyle maddi, keder ve üzüntü sebebiyle de manevi tazminat davası açabilmektedir.

Yaşanan kazalarda "ağır bedensel yaralanma” durumu söz konusu olmuşsa bu durumda yaralanan kişinin yakınları da manevi tazminat davası açma hakkını elde ederler. Durumun ağır bedensel yaralanma olarak tanımlanabilmesi için yaralanan kişide uzuv kaybının olması ya da kişinin hayati fonksiyonlarına devam edememesi gerekmektedir.

Trafik kazaları ölümle sonuçlanmışsa bu durumda tazminat davaları ölen kişiden yaşadığı dönemde destek gören herkes tarafından açılabilmektedir. Eğer kişi evliyse ve çocuk sahibiyse eşi ve çocukları davayı açabilirler. Bekar olan kişilerin annesi ve babası da tazminat davalarını açma hakkını elde edeceklerdir.

Trafik Kazası Sebebiyle Tazminat Davası Kimlere Açılabilir?

Trafik kazaları sebebiyle tazminat davaları açılacaksa bu davalar farklı kişilere açılabilmektedir. Herkesin aklına ilk olarak aracın sürücüsü gelir. Aracın sürücü bu kişilerden bir tanesi olsa da farklı kişiler de söz konusu olmaktadır.

Davaların açılabileceği kişilerin ilki tabi ki araç sürücüsüdür. Yaşanan kazalarda ortaya çıkan olumsuz durumlarda en büyük sorumlu aracı kullanan kişidir. Bu kişinin yanlış davranışları kazaya sebep olduğundan tazminat davaları bu kişiye açılacaktır.

Aracın sürücüsü ile sahibi farklı kişilerse bu durumda aracın sahibine de tazminat davası açılabilir. Araç sahipleri de kazadan sorumlu tutulmaktadır. Aracını farklı bir sürücüye tahsis etmeleri kazanın yaşanmasında pay sahibi olmalarına sebep olmaktadır.

Aracın işletenine de tazminat davaları açılabilir. Araçlar farklı bir kişinin ya da şirketin üzerineyse ve araç gelir elde etmek amacıyla kullanılıyorsa bu durumda aracın işletenine de dava açılacaktır. Aracın tüm bakımlarından bu kişiler sorumlu olduğundan kazalara dolaylı yoldan etki ederler.

Son olarak da sigorta şirketlerine dava açılabilmektedir. Araçlar için yapılan kaza sigortaları ölüm ya da yaralanma ile sonuçlanan kazalarda sorumluluğu almak zorundadır. Bu sebeple de tazminat davaları sigorta şirketlerine açılabilir.

Yorumlar

Bir Yorum Yazın