Terekenin Tespiti Davası Nasıl Açılır?

Mirasçılardan bir tanesinin ya da tamamının talebi ile birlikte mahkemelerce veya Sulh Ceza Mahkemesi hâkimi tarafından terekenin tespiti davası açılabilmektedir. Terekeye konu olan hakların ve malların devlet tarafından korunması için gerekli olan tüm önlemlerin re’sen alınmasını ifade etmektedir.

Terekeye konu olan haklar ve mallar üzerinde alınacak olan önlemler Medeni Kanun’da bahsedilen hallerde, terekeye konu olan hak ve malların tespiti, vasiyetnamenin açılması, söz konusu olan malların ve hakların yönetimi ve terekenin mühürlenmesi işlemlerini kapsar. Alınan önlemlerin amacı tereke üzerinde hak sahibi olan mirasçıların bu haklarını en iyi şekilde korumaktır. Önlemlerin maliyeti daha sonra terekeden alınmak şartıyla devlet tarafından karşılanmaktadır.

Tekere için alınan önlemlerde herhangi bir mirasçıdan talep gelmemişse ve budalar re’sen açılmışsa bu durumda maliyet devlet tarafından karşılanır ve sonrasında herhangi bir ücret alınmaz.

Başlıkla

 

Terekenin Tespiti Davasının Açılma Sebebi Nedir?

Mirasçı konumunda olan bireylerin tamamı devletten haklarının korunmasını talep edebilir. Böyle bir taleple devlete başvuran kişilerin talepleri onaylanırsa tüm mirasçıların hakları korunacaktır. Yalnızca başvuran kişilerin hakların korunmaz.

Terekenin Tespiti Davası Nasıl Açılır

Terekenin Tespiti Davası Nasıl Açılır?

Terekede almaya hak kazanılan mallar kadar ödenmesi mecbur olan borçlar da olabilir. Eğer mirasçılardan bir tanesi bu ödemeleri yapamayacak durumda ise diğer mirasçılar mevcut haklarını kaybetmemek adına mahkemelere başvurabilirler.

Terekenin tespiti davası mirasçılardan herhangi bir tanesinin tereke üzerinden alacaklarının olduğu iddiasında bulunmasının ardından açılmaktadır. Terekeye konu olan malların ve borçların tamamı mahkemeler tarafından tespit edilmektedir.

Terekeye dahil olan hak ve malların tespiti sonrasında yapılan miras paylaşımı incelenir. Eğer bir usulsüzlük söz konusu ise insanlar dinlenir ve mahkemeler tarafından karar verilir. Miras paylaşımı noktasında bu davalar görüldüğünden mirasçılardan hiçbiri hak kaybına uğramaz.

Terekenin Tespiti İşlemi Nasıl Yapılmaktadır?

Terekenin tespiti işlemleri mahkemeler tarafından tamamlanırken vefat eden kişinin banka hesapları incelenmeye başlanır. Banka hesaplarında yer alan birikimlerin yanı sıra tüm taşınmazların ya da taşınır malların gerekli devlet daireleri üzerinden tespiti yapılmaktadır.

Mirasçıların bu konuda belirli bir iddiası varsa bu iddianın gerçekliği mahkemelerce araştırılmaktadır. Banka hesapları incelenen kişilerin birikimleri dışında banka borçları incelenir. Yapılan tüm incelemeler sonrasında vefat eden kişilerin hem borçları hem de mal varlığı tespit edilecektir. Sonrasında terekenin toplam değeri belirlenmiş olur.

Terekenin Tespit Davası Nerede Açılmaktadır?

Bilindiği üzere mahkemelere yapılacak olan taleplerde doğru mahkemelerin seçilmesi gerekmektedir. Dava açılacak olan konular bazı mahkemelerin ilgi alanına girerken bazılarının tamamen dışında kalır. Bu sebeple de terekenin tespiti davası Sulh Hukuk Mahkemelerine açılmalıdır. Miras bırakacak olan kişinin en son ikamet ettiği il ve ilçe neresiyse mahkemenin o bölgede açılması gerekecektir.

Terekenin Tespiti Davasında Harç Bedeli Ne Kadar?

Terekenin tespiti davasında ödenmesi gereken harç bedeli sabit bir değer değildir. Tespit edilen tereke değeri üzerinden bir bedel belirlenmektedir. Alınacak olan harç bedeli binde 3,96 olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu harç bedel, her sene için alınmaktadır. Eğer davaların 1 sene içerisinde tamamlamasına engel bir durum olursa yeni senede bedel tekrardan alınmaktadır.

Terekenin Tespiti Davası Ne Kadar Sürer?

Terekenin tespiti davasında net bir süre vermek çok zordur. İlk olarak başvurulan mahkemelerdeki yoğunluğa göre değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca terekenin tespiti işlemi yapılırken belirlenecek olan taşınmaz ya da taşınır malların sayısı ne kadar fazlaysa süreç o kadar uzun olur.

Dava sırasında insanların yalan beyanları ya da temelsiz talepleri de dava sürecinin uzamasına sebep olacaktır.

Yorumlar

Bir Yorum Yazın