İnsanlar toplum içerisinde isim ve soyadları ile bilinirler. Bu sebeple de isimler ya da soyadlarının değiştirilmesi hukuki bir prosedürdür. İnsanlar mahkemelere başvurularını gerçekleştirmeden isimlerini ya da soyadlarını değiştiremezler. Mahkemelere yapılan başvurular ile bu mümkün olmaktadır. Yasalarımıza göre isim ve soyad değişikliği insanlara tanınan haklar arasında yer alır.
İsim ve Soyad Değişikliği Davaları İçin Haklı Sebepler Neler?
Medeni Kanun içerisinde yer alan 27. madde isim ve soyad değiştirme davalarının yalnızca haklı sebeplere dayandırılarak açılabileceğini belirtmektedir. İnsanlar keyfi olarak bu davaları açamazlar. Kanunda yer alan haklı sebep tanımı ise son derece geniştir.
Birçok farklı sebep bu kategorinin içerisinde girer. İnsanların şahsi sebepleri haklı sebepler olarak gösterilmektedir. İnsanların sahip oldukları isim ve soyada karşı aidiyet hissetmemesi dahi haklı sebep kategorisinde yer almaktadır.
Sahip olunan ismin ya da soyadın gülünç oluşu, yaşanan bir travmayı hatırlatması, halk arasında kötü bir şekilde tanınan kişilerin ismiyle özdeşleşmesi, mesleki ya da sanatsal gerekçeler gibi çok sayıda sebep haklı sebepler arasında yer almaktadır.
İsim ve Soyadı Değiştirme Davaları
İsim ve Soyad Değişikliği İçin Yetkili Mahkemeler Hangileri?
İsim veya soyad değiştirme davaları kişilerin kendisi ya da vekâletname ile yetkilendirdiği avukatlar tarafından açılabilmektedir. Yaşı küçük olan kişiler için bu davalar açılacaksa velayetine sahip olan ebeveynler ya da bu ebeveynlerin vekâlet verdiği avukat davayı açabilirler.
İsim ve soyad değiştirme davalarında yetkili mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi’dir. Dava açacak olan kişiler ikametgâhları neresiyse bulunduğu ilçedeki Asliye Hukuk Mahkemesi’ne davalarını açarlar. Açılan bu davalara Nüfus Müdürlüğü tarafından görevlendirilmiş olan memur davalı olarak katılacaktır.
İsim ve Soyad Değiştirme Davaları İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
İsim ve soyad değiştirme davaları nüfus kayıtları üzerinden devam eden davalardır. Bu sebeple de davanın açılması aşamasında insanlardan ekstra belgeler talep edilmez. Ancak İsim veya soyad değiştirme davasında talebe sebep olan durum özel bir evrakla ilgiliyse bu evrakın da başvurularda sunulması gerekli olacaktır.
İnsanların sahip oldukları isim ya da soyad sosyal hayatta bir karmaşaya sebep olabilir. Bazen de gerçekleşen resmi işlemlerde çeşitli sorunlar ortaya çıkar. Eğer böyle bir durum söz konusu olmuşsa yaşanan sorunları kanıtlar nitelikteki belgeler dava açılırken hazırlanan dosyanın içerisine eklenmelidir.
İsim veya soyad değiştirme davalarında en önemli delil tanıkların verdiği beyanlardır. Sahip olunan isimlerde herhangi bir gülünç nokta yoksa ya da kötü bir anlama gelmiyorsa kişisel sebepler devrededir. Bu sebeplerin doğruluğu ancak tanıkların ifadeler ile kanıtlanabilir.
İsim ve Soyad Davaları İçin Dilekçe Nasıl Yazılır?
Davalar açılırken hazırlanması gereken dilekçelerin yapısı çok farklı değildir. İsim ve soyad değiştirme davalarında da klasik bir dilekçe hazırlanır. Burada en önemli kısım davalı taraf olarak Nüfus Müdürlüğü’nün gösterilmesidir.
Dilekçenin yazım aşamasında insanlar isimlerini ve soyadlarını anne ve babaları koydukları için onları davalı gösterirler. Bu durum çok yaygın yapılan bir yanlıştır ve dilekçe bu şekilde hazırlanmamalıdır.
İsim ve Soyad Değiştirme Davaları Ne Kadar Sürer?
Açılan davalar genellikle tek celsede sonuçlanmaktadır. Bazı durumlarda ikinci celseye kalsa da üçüncü davaya kaldığı çok fazla görülmemektedir. Bu davaların sonuçlanma süresi mahkemelerin yoğunluğuna ve davanın gidişatına bağlı olarak 3-5 ay sürer. Bu süre zarfının sonunda isim ve soyad değişikliği gerçekleşecektir.
İsim ve Soyad Değiştirme Davalarına İtiraz Edilebilir mi?
İnsanlar yeni isim ya da soyadından rahatsızlık duymaya başlamışsa ve hayatlarında olumsuz durumlar yaşanıyorsa davanın sonuçlandığı tarihten 1 yıl içerisinde itirazlarını yapabilirler. İtiraz için sunulan sebep mahkeme tarafından geçerli bulunursa çıkarılan değiştirme kararı bozulup eski isim ya da soyad verilecektir.