Hukuk Yargılama Siteminde bir mahkeme veya hakimin kendi kendine uyuşmazlık durumlarını ele alarak çözüme kavuşturması imkansızdır. Hatta bu uyuşmazlığa ilişkin karar vermesi mümkün değildir. Uyuşmazlık her ne olursa olsun mutlaka hakim önünde yani mahkeme kararınca çözüme kavuşturulmalıdır. Dolayısıyla uyuşmazlığın mahkeme konuma taşınması, bir dava dilekçesi haline gelmesi demektir.
Mahkeme önünde uyuşmazlık dilekçesi içerikleri şu şekildedir;
- Uyuşmazlığın tarafları kimlerdir,
- Uyuşmazlığın konusu nedir,
- Uyuşmazlığın sebebi nedir,
- Uyuşmazlığın değeri nedir,
- Uyuşmazlığın konusu ve olayları nelerdir,
- Uyuşmazlığın konuyu ispatlayan araçlar nelerdir,
- Mahkeme önünde talep ve davacıların imzalarının alınmasını içeren belgelere dava dilekçesi denmektedir.
Örneğin şahıslar arasında ki evlilik münasebetinin hukuki boyutta sona ermesi, tamamen hakim kararınca mahkeme önünde gerçekleşmektedir. Yani şahıslar boşanma kararını verdikten sonra mahkeme önüne çıkmaları zorundadır.
Dolayısıyla yukarıda bahsettiğimiz dava dilekçesini yani boşanma dilekçesi ile mahkemeye başvurulmalıdır. Şimdi bu boşanma dilekçesi ve yapılan işlemler nelerdir aktaralım. Prosedür ve süreç nasıl ilerlemektedir, şimdi detaylarıyla bahsedelim.
Boşanma Dava Dilekçesinde Bulunması Gereken Hususlar Nelerdir?
Dava olmadan yargılama kesinlikle olmamaktadır. Bir uyuşmazlığı yarılama konusu yapabilmek içinde doğal olarak dava açılması gereklidir. Ancak her mahkeme davası gibi usullerine uyun bir şekilde açılmalıdır. Yani davanın açılması için belli başlı kurallar bulunmaktadır.
Dilekçe kesinlikle şiir tarzında yazılamaz ve asla resim ile anlatılamaz. Davacı olduğunuz konuyu dava dilekçeniz ile mahkemeye iletebilirsiniz. Dava dilekçeniz içerisinde yazılacakların hepsi ve nasıl hazırlanacağına dair tüm hususlar "Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda düzenlenmiş şekildedir.
Boşanma dava dilekçesi de doğal olarak, Hukuk Mahkemeleri Kanunu’nca önceden belirtilmiş ve uyulması zorunlu olan kurallara göre hazırlanması gerekmektedir.
İşte boşanma Dilekçesinde bulunması gereken hususlar;
- Mahkemenin adı,
- Davalı ve Davacı şahısların ad- soyadı ve adresi bilgileri,
- Davacı şâhısında T.C kimlik numarası,
- Varsa tarafların kanunen uygun temsilcisi ve davacı şâhısında vekil adı- soyadları,
- Davacı kişinin iddia ettiği ve ispat olarak gösterilebilecek tüm vakaların sırası numaraları ve altında açık özetleri,
- İspatlanması için vakanın hangi delillere dayandığı,
- Dava için dayanılan hukuki sebepler,
- Talep edilen sonuç,
- Davacı şahsın veya vekil olarak tutulan şahsın imzası,
Şeklinde devam etmektedir. Tüm bu unsurlar boşanma dilekçesinin içerisinde eksiksiz bir şekilde bulunmalıdır. Bu dilekçeyi siz veya güvenerek tuttuğunuz bir avukatı gerçekleştirebilir. Yukarı da bahsettiğimiz tüm nitelikler yer aldığında dilekçe usulüne uygun hazırlanmış olacaktır. Dolaysıyla artık dilekçe, mahkeme önüne sunulmaya hazır demektir.
Boşanma Dava Dilekçesi Nereye Verilir?
Boşanma dilekçesini öncelik olarak Aile Mahkemesine verilir. Eğer şahsın Aile Mahkemesi bulunmuyorsa, Asliye Hukuk Mahkemesine verebilir. Görevli kişi ve yetkili kişi mahkemeyi belirmesi gereklidir. Ardından Aile Mahkemesi kalemine veya büyük adliyelerin, Hukuk Mahkemelerinin Ön Bürosuna gönderilmektedir. Bu noktada boşanma dilekçeniz için havale kaydı oluşturulmaktadır.
Havale kaydı, hangi tarihte olduğunu gösteren ve bu tespit işlemini gerçekleştiren kişinin sivil numarası ile imzasının bulunduğu kayıttır. Boşanma dilekçesinin havalesi yapıldıktan sonra sizden birkaç gün içerisinde harç ve mahkeme için giderlerin ödenmesi talep edilecektir. Bunun için belirlenen tüm ödemeler belli zamana kadar ödenmesi gerekmektedir.
Tüm işlemler dâhilinde boşanma davanız avukat tarafından açıklandıktan sonra, UYAP sistemi kaydı yapılmaktadır. Dolayısıyla dosyayla ilgili tüm süreci E- Devlet üzerinden şifreniz ile giriş yaparak takibini gerçekleştirebilirsiniz. Hatta sadece bu değil, UYAP Vatandaş Portol üzerinden dosyada ki tüm belgeleri kesintisiz inceleme imkânını da sahip olabilirsiniz.