İşsizlik Sigortasının Avantajları Nelerdir?

Devlet tarafından zorunlu tutulan belirli sigortalar bulunur. İnsanların bu sigortaları kullanması ve yaşamına bu şekilde devam etmesi şarttır. İşsizlik sigortası da bunlar arasında yer alır.

İnsanların yetenek ya da yeterlilik konusunda bir problemi olmamasına rağmen işini kaybetmesi çok zor durumlara sebep olabilmektedir. Hem kendileri hem de bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri geçim sıkıntısına düşebilirler. Yaşanan bu zorlukların biraz olsun hafifletilebilmesi için hazırlanan sigorta paketi işsizlik sigortasıdır.

İnsanlar çalıştıkları süre içerisinde bu sigortanın değerini anlamayabilirler. Ancak işlerinden çıkarılan kişiler iş dönemlerinin tamamında yapılan bu sigortanın ne kadar önemli olduğunu kolayca anlayacaktır.

İşsizlik Sigortasının Faydaları

  • İşsiz kalınan dönemde kişinin alamadığı maaşının bir kısmı işsizlik sigortası tarafından karşılanacaktır. Sigortalı kişiler bu dönemde yeni bir iş ararken mecbur kaldıkları için değil şartlarını beğendikleri için tercih edebilecekleri bir iş arayabilecektir. İlk buldukları işe girmelerine gerek olmaz.
  • İşsizlik sigortasının işten çıkarılan kişilere yaptığı ödemeler sayesinde bu kişilerin alım gücünde bir düşüş yaşanmaz. Bu alım gücü tüm ülke ekonomisini olumlu bir şekilde etkileyecektir.
  • Çalışanların işsizlik ödeneklerini alabilmeleri için ahlak ve iyi niyet kurallarına uyması gereklidir. Bu durum çalışanların daha mutlu bir şekilde işe gitmesini sağlarken verimin yükselmesinde etkili olacaktır.
  • İşsizlik sigortası sahip olduğu kaynakları yalnızca işsiz kalan vatandaşlarımıza dağıtmamaktadır. Arda kalan birikimler ile işsiz kişilere ücretsiz eğitimler verilir. Bu eğitimler sayesinde kişiler kendisini geliştirecek ve çok daha iyi bir iş ortamına giriş yapabilecektir.
  • Kayıt dışı işe alımların minimum seviyeye indirilmesini sağlar.
  • İş, işçi ve çalışan işyeri verilerinin sisteme girilmesine imkân sağlarken insanların en doğru işlerde çalışması için bir imkân sunulacaktır. Hem işçinin hem de iş yerinin özellikleri sistem üzerinden takip edilebilir.
  • Sigortanın elde ettiği kaynak işsizlik oranlarında dengesizlik olan bölgelere yatırımların yapılmasını ve bu şekilde işsizlik probleminin minimum seviyeye indirilmesini sağlayacaktır.
 

İşsizlik Sigortasının Avantajları

İşsizlik Maaşını Kimler Alabilir?

İşlerinden çıkarılan kişilerin işsizlik maaşı alabilmesi için belirli şartlar bulunmaktadır. Eğer bu şartlar yerine getirilmiyorsa kişilerin işsizlik maaşı alması mümkün olmaz. Yapılan başvurular olumsuz sonuçlanacaktır. İşsizlik maaşı alabilmek için;

  • Bir hizmet sözleşmesine dayalı olarak çalışan kişiler,
  • Kısmı süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalı işçilerden isteğe bağlı prim ödeyen sandıklara tabi olan sigortalılar,
  • Ülkemizde çalışan çalışma vizeli yabancı kişiler, arasında yer almak gerekmektedir.

İşsizlik Maaşı Başvuruları Nereye Yapılır?

Devamlı olarak işsizlik sigortası yatıran kişilerin maaş alabilmesi için son 3 yıl içerisinde toplamda en az 600 gün sigortalı olarak çalışmış olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra çıkarıldığı işyerinde aralıksız olarak son 120 gün çalışıyor olmak da gerekir. Bu şartlar sağlanıyorsa başvuruların yapılmasına izin verilir.

Başvurular bizzat İŞKUR’a yapılabilir. Şehirlerimizde yer alan İŞKUR ofisleri işsizlik maaşı için talepleri almaktadır. Bunun yanı sıra İŞKUR’un resmi internet sitesi üzerinden ya da e-devlet üzerinden de işsizlik maaşına başvurulabilmektedir.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar Süre Alınır?

İşlerinden çıkarılan kişiler işsizlik maaşlarını sürekli olarak alamazlar. Bu maaşlar yalnızca belirli bir dönem içerisinde ödenmektedir. Bu ödemenin süresi kişinin son üç yıl içerisinde ödediği prim miktarına göre belirlenir.

Son 3 yıl içerisinde yatırılan işsizlik sigortası prim gününe göre işsizlik maaşları;

  • 600’den azsa 3 ay,
  • 900’den azsa 8 ay,
  • 1080’günden az ise 10 ay, süreyle ödenmeye devam etmektedir.

İşsizlik maaşını alacak olan kişiler son 3 yıl içerisinde çalıştıkları gün sayısı ne kadar fazlaysa alçakları maaş da o seviyede uzun süreli olacaktır.

Yorumlar

Bir Yorum Yazın